Artykuły

Rola chromu

Chrom i jego rola w organizmie człowieka

Chrom jest pierwiastkiem niedocenianym, o olbrzymim znaczeniu dla człowieka. Jest potrzebny do przyswajania cukrów, ponieważ bierze udział w metabolizmie glukozy. Pełni też ważną rolę w syntezie cholesterolu, tłuszczów i białek.   Ten ważny składnik mineralny występuje w kilku postaciach chemicznych jak pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Główną rolą chromu jest ułatwienie absorpcji glukozy do komórek

Tłuszcz mleczny

Prozdrowotne właściwości tłuszczu mlekowego

Tłuszcze zawarte w żywności są nie tylko źródłem energii. W organizmie człowieka wykorzystywane są m.in. do budowy podstawowych struktur każdej komórki, tj. błon komórkowych oraz najważniejszego organu jakim jest mózg i system nerwowy.     Funkcje biologiczne lipidów Struktura i funkcjonowanie błon komórkowych zależy od proporcji kwasów tłuszczowych nasyconych oraz jedno- i wielonienasyconych omega-6 i

Insulina i jej wpływ na zdrowie człowieka – Część III

Przejdźmy do diety. Dieta naprawdę staje się bardzo prosta. Zacznijmy od węglowodanów. Mamy te z błonnikiem i te bez, podział jest jasny. Te pierwsze są dobre, te drugie złe. Warzywa, brokuły – te są świetne. Czym jest ziemniak? Jedną wielką kostką cukru, oto, czym jest. Przeżuwamy ziemniaka i co połykamy? Glukozę. Możecie tego nie pamiętać,

inuslina a zdrowie

Insulina i jej wpływ na zdrowie człowieka – Część II

Jak kontrolować poziom tłuszczy krwi kontrolując insulinę. Nie będziemy się wdawać w szczegóły, ale wiadomo już, że cholesterol LDL ma kilka frakcji, i że to jest ten mały, gęsty LDL, który odgrywa największa rolę w powstawaniu płytki. Najłatwiej reaguje z tlenem. Najlepiej potrafi przedostawać się przez maleńkie szczelinki w śródbłonku. I to właśnie jego poziom

Insulina i wpływ na zdrowie

Insulina i jej wpływ na zdrowie człowieka – Część I

Insulina i jej wpływ na metabolizm Przyjrzyjmy się przypadkom kilku osób, ludzi, których widziałem. Zacznijmy od pacjenta A, który przyszedł do mnie pewnego popołudnia i powiedział, ze właśnie wypisał się z szpitala na własne życzenie, wbrew zaleceniom lekarzy. Niczym w filmie, powyrywał sobie wszystkie rurki i wenflony. Następnego dnia miał przejść drugą operację wszczepienia by-passów.

Co szkodzi tłuszcz czy węglowadany

Co nam szkodzi – tłuszcze czy węglowodany?

Nie tłuszcze zwierzęce ale węglowodany, czyli cukry i zboża szkodzą człowiekowi – Prof. Stanisław Wiąckowski W roku 1977 politycy amerykańscy zadecydowali wbrew wiedzy naukowej, że to tłuszcze a nie węglowodany odpowiadają za najgroźniejsze choroby trapiące współczesnego człowieka. Od wczesnych lat 1940-tych dzięki badaniom prowadzonym głównie przez niemieckich i austriackich autorów prawie wszystkie europejskie środowiska naukowe

Śluzówki gardła

Zespoły zaburzeń śluzówki gardła

Objawy zaburzeń śluzówkowych to między innymi: chrząkanie, nawrotowe chrypki, zaburzenia głosu, potrzeba oczyszczania porannego nosa, poranna potrzeba oczyszczania gardła, uczucie przeszkody w okolicy gardła czy krtani, uczucie wysychania w gardle, krtani i nosie, nasilenie dolegliwości po dłuższym mówieniu i po ekspozycji na zmiany temperatury otoczenia i różne czynniki środowiskowe. Poniższe dotyczą także astmy, przewlekłego zapalenia

Dietetyk

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

© 2017 Salus – Dietetyka i Profilaktyka Chorób | Rzeszów, Podkarpacie