Bez czystej krwi nie ma zdrowia

Analiza żywej kropli krwiŻycie zaczyna się i kończy na poziomie komórek i to od ich aktualnej kondycji zależy nasze zdrowie. Komórki w organizmie są małymi fabrykami , które wytwarzają energię niezbędną do życia.

 

Dlatego, cokolwiek zakłóci ich działanie zaburza równowagę w organizmie i prowadzi do choroby . Niewłaściwa dieta i styl życia większości ludzi sprawiają , że komórki krwi sklejają się ze sobą , co skutkuje spowolnionym przepływem przez krwiobieg. W sytuacji gdy w organizmie znajduje się wiele toksyn, zawieszone w nich komórki gniją lub mutują. Stanom takim z reguły towarzyszą zmęczenie lub choroby.

 

Najważniejszym czynnikiem naszego organizmu jest tzw. balans pH płynów, czyli równowaga pomiędzy kwasowością a zasadowością. Musi ona zostać utrzymana na poziomie 7,365, a jeżeli poziom ten spadnie poniżej 7- ciało umiera. Nadmierne zakwaszenie organizmu obniża dostarczanie do komórek tlenu, zatrzymuje metabolizm i powoduje szereg objawów, które błędnie rozpoznajemy jako chorobę. Kwaśne i toksyczne środowisko płynów powoduje , ze czujemy się zmęczeni i ociężali. Utrzymujący się stan nadmiernego zakwaszenia zaczyna wpływać destrukcyjnie na funkcjonowanie naszego organizmu np.: bicie i kołatanie serca, zaburzenia funkcji mózgu i układu nerwowego.

Zakwaszenie organizmu sprzyja rozmnażaniu patologicznych mikroorganizmów, które wytwarzają własne toksyny, powodujące zmniejszoną absorpcję protein i minerałów, co z kolei osłabia zdolność organizmu do produkcji enzymów i hormonów. Zakłóca to również rekonstrukcję komórek i innych składników niezbędnych do produkcji energii wpływając na problemy z trawieniem i wydalaniem toksyn .Wynikiem tego jest zmęczenie oraz potrzeba dłuższego snu.

 

W zależności od poziomu zakwaszenia organizmu, symptomy choroby nie muszą być od razu zauważalne. Na początku możemy czuć podrażnienia skóry, bóle głowy, obserwować objawy alergii czy przeziębienia. Kiedy jednak zakwaszenie zaczyna rozwijać się, pojawiają się coraz poważniejsze problemy. I jeśli nie oczyścimy naszego ciała i nie doprowadzimy do wewnętrznego balansu, poziom tlenu będzie się obniżał, aż w końcu zatrzyma metabolizm komórek, a człowiek umrze.

 

Ponieważ równowaga pH, to sprawa życia lub śmierci, organizm ma kilka sposobów utrzymania jej na odpowiednim poziomie. Jednym z nich jest wyciągniecie alkalizujących minerałów z tkanek, aby zneutralizować zakwaszenie. Minerałami, które w doskonały sposób neutralizują i pomagają wyrzucić toksyny, są: potas, sód, wapno i magnez.

 

Zdrowy organizm utrzymuje rezerwy tych alkalicznych minerałów, aby wykorzystać je w chwilach zagrożenia. Jeśli jednak nie dostarczamy ich poprzez rozsądną dietę, zostaną one wyciągnięte z kości (wapń) lub mięśni (magnez). Może to spowodować bardzo poważne konsekwencje wiązane z brakiem tych elementów.

 

Gdy zakwaszenie zacznie być alarmujące organizm wyrzuca toksyny i kwasy do tkanek. Początkowo odkładane są one w genetycznie osłabionych miejscach, powodując różnego rodzaju choroby. Również system limfatyczny (odpornościowy) zostaje poważnie przeciążony, wskutek czego nie może działać prawidłowo.

 

To, co błędnie nazywamy „chorobą”, jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele. Jeśli np. zacznie ono wyrzucać kwasy przez skórę, spowoduje to symptomy alergii, podrażnienia, zapalenia, bóle mięśni i głowy, wysypki. Gdy zaś objawy te pojawiają się chronicznie, oznacza to, że nasze ciało wyczerpało neutralizujące minerały. Kiedy kwasy dostaną się do krwiobiegu, układ krążenia będzie starał się wyrzucić je w płynnej postaci przez płuca lub nerki. Jeśli jednak odpadów będzie za dużo, ponownie zostaną one odłożone w takich organach, jak serce, trzustka, wątroba, jelito, ewentualnie zmagazynowane w komórkach tłuszczu, zwłaszcza w obrębie piersi, bioder, brzucha, a nawet mózgu. Proces rozpadania komórek przez zakwaszenie może być również nazwany procesem starzenia.

Jedną z najgorszych konsekwencji nadmiernego zakwaszenia organizmu są „stwory”, które żyją w toksycznym środowisku – bakterie, pleśń i grzyby (np. candida – drożdżak wywołujący choroby błon śluzowych jelit, oskrzeli a nawet płuc).

 

Krew w naszym ciele to rzeka życia. Właśnie poprzez nią organizm dostarcza komórkom substancji odżywczych i tlenu oraz usuwa toksyny, które powstały na skutek przemiany materii. Od jakości krwi zależy poziom naszej energii, samopoczucie, koncentracja i ogólny stan zdrowia.

 

Kiedy wykonamy analizę żywej kropli krwi, zobaczymy, w jaki sposób nasza dieta i styl życia wpływają na komórki. Wielu ludzi uważa, że krew jest sterylna i wygląda zawsze tak samo, jednak obserwując ją pod mikroskopem od razu przekonamy się, że okazuje się to dalekie od prawdy.

 

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na jakość i zdrowie komórek krwi jest delikatna równowaga pH płynów, w których są zanurzone. Jeśli zostanie ona rozchwiana poprzez nadmierne zakwaszenie, komórki zaczynają słabnąć, umierać lub… mutować.

 

Dlatego badanie żywej krwi jest niepowtarzalną okazją, aby przekonać się, w jakim naprawdę stanie jest nasz organizm oraz jak dieta wpływa na stan zdrowia.

Komentarze wyłączone.

Dietetyk

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

© 2017 Salus – Dietetyka i Profilaktyka Chorób | Rzeszów, Podkarpacie