Nietolerancja pokarmowa a zespół jelita nadwrażliwego

Nietolerancja pokarmowaZespół jelita nadwrażliwego (IBS) to przewlekła choroba układu pokarmowego coraz częściej występująca w krajach zachodnich. Obecnie szacuje się, że już co piąta osoba może mieć problemy jelitowe o charakterze czynnościowym czyli nawracające bóle brzucha i towarzyszące im wzdęcia i zaburzenia w oddawaniu stolca – uciążliwe biegunki lub zaparcia, uczucie niepełnego wypróżnienia. Ponadto, osoby z rozpoznaniem zespołu jelita nadwrażliwego cierpią również z powodu dolegliwości spoza układu pokarmowego, jak bóle pleców, zmęczenie, zaburzenia snu, bóle głowy, depresje, dysfunkcje seksualne.

 

Przyczyny powstawania IBS nie są do końca poznane, dlatego nie istnieje skuteczna metoda leczenia przyczynowego zespołu. Stosowana farmakoterapia zazwyczaj polega na łagodzeniu objawów jelitowych, przynosi ulgę, ale nie usuwa przyczyny choroby. Coraz więcej chorych poszukuje pomocy u dietetyka. Często osoby cierpiące z powodu IBS nie potrafią trafnie wskazać, jakie produkty im szkodzą lub mają błędne przekonanie o wpływie diety na przebieg ich choroby. W celu określenia reakcji między symptomem IBS a konkretnym pokarmem w modyfikacji żywienia stosuje się eliminację i ponowne wprowadzenie różnorodnych pokarmów do diety chorych, między innymi produkty mleczne, ryby, orzechy, produkty z pszenicy. Jednak diagnostyka oparta wyłącznie na metodzie diety eliminacyjnej jest uciążliwa, przede wszystkim wymaga dużej dyscypliny od pacjenta i jest długotrwała. Dlatego wydaje się, że dieta eliminacyjna oparta o test in vitro na nietolerancję pokarmową stanowi skuteczną metodę poszukiwania szkodliwych pokarmów i umożliwia indywidualne leczenie dietetyczne zespołu jelita nadwrażliwego.

Naukowcy wykazali, że klasyczna alergia pokarmowa związana z natychmiastową reakcją na spożywany pokarm nie odgrywa znaczącej roli w powstawaniu zespołu jelita nadwrażliwego. Możliwe zatem, że objawy IBS mogą wynikać z ukrytej nietolerancji pokarmowej. W takich przypadkach we krwi pacjenta wykrywa się zwiększoną liczbę przeciwciał klasy G (IgG) przeciwko pokarmom, które mogą formować tzw. kompleksy immunologiczne mające szkodliwy wpływ na funkcjonowanie organizmu indukując stan zapalny (ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach). Kliniczne badania nad skutecznością diety eliminującej pokarmy powodujące wysokie poziomy przeciwciał IgG w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego przeprowadzili w 2004 roku lekarze z South Manchester University pod kierownictwem profesora P.J. Whorwell’a. Autorzy wykazali, że eliminacja składników pokarmowych na podstawie diagnostyki przeciwciał IgG dla wielu osób cierpiących z powodu zespołu jelita nadwrażliwego może stanowić skuteczną metodę łagodzenia i leczenia dolegliwości. O skuteczności przeprowadzonej diety eliminacyjnej w parciu o badanie nietolerancji pokarmowej świadczył także fakt, że pacjenci po powrocie do eliminowanych pokarmów odnotowali nasilenie objawów zespołu jelita nadwrażliwego.

Źródło: Cambridge Diagnostics

Komentarze wyłączone.

Dietetyk

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

© 2017 Salus – Dietetyka i Profilaktyka Chorób | Rzeszów, Podkarpacie