• Pn-Pt: 10:00 – 17:00
  • .
  • Sb-Nd: Nieczynne
  • .
  • Rzeszów, ul. Strzelnicza 1
  • .

Szacuje się że prawie połowa populacji cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej.

Test na nietolerancje pokarmowe Rzeszów

Przyczyny powstawania nietolerancji pokarmów nie są do końca poznane, możliwe jest jej powiązanie z:

– zanieczyszczeniami środowiska

– niepoprawnym trawieniem

– nieprawidłową, osłabioną florą bakteryjną jelit lub brakami enzymów

– nadwrażliwościami chemicznymi

– pasożytami

– zakażeniem jelit

– nieodpowiednią dietą

– spożywaniem używek i wpływem leków

Organizm poprzez reakcję systemu immunologicznego wywołuje nadprodukcję przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom nietolerowanym przez organizm w celu zredukowania szkodliwych antygenów trafiających z jelit do krwioobiegu razem z pokarmem. W przypadku przeciążenia układu odpornościowego kompleksy immunologiczne gromadzą się w tkankach co powoduje ich dysfunkcje i uszkodzenia.

Nietolerancja pokarmowa nie jest zagrożeniem dla życia lecz powodowane przez nią uciążliwe dolegliwości powinny skłaniać do jej zdiagnozowania i eliminacji. Niepożądane objawy nietolerancji pokarmów występują po kilku godzinach lub nawet dniach, oraz często skojarzone są z kilkoma rodzajami spożytych pokarmów co utrudnia powiązanie jej z nimi, bez upewnienia w postaci badania.

Inaczej jest w alergii pokarmowej IgE zależnej, gdzie objawy występują zazwyczaj w czasie od kilku minut do dwóch godzin po kontakcie z alergenem. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko (2,5% populacji), a reakcja na pokarm jest często bardzo ostra, a niekiedy może okazać się śmiertelna.

Nietolerancja pokarmowa może objawiać się następującymi dolegliwościami ze strony pojedynczych narządów lub całych układów:

1. Przewodu pokarmowego:

– Choroba Leśniowskiego-Crohna

– Zespół złego wchłaniania

– Zespół jelita drażliwego

– Zaparcia

– Nadwaga lub niedowaga

Wzdęcia

– Nieżyt żołądka i jelit

Zapalenie jelit

Wymioty

– Nudności

Skurcze

– Biegunki

– Kolki

Zatrzymanie wody

 

2. Dróg oddechowych:

– Astma

– Zapalenie zatok

Nieżyt nosa

 

3. Dermatologicznymi:

– Atopowe zapalenie skóry

– Wyprysk

– Łuszczyca

– Pokrzywka

– Uporczywe swędzenie skóry

– Trądzik

– Suchość skóry

 

4. Mięśniowo-szkieletowymi:

Bóle i zapalenie stawów

– Fibromyalgia

– Reumatyzm

– Artretyzm

– Osłabienie

 

5. Ośrodkowego układu nerwowego:

Migrena

– Bóle głowy

– Zmiany nastroju i zachowania

– Depresja

– Lęk

– Zaburzenia koncentracji

– Zmęczenie

– Nadmierne pobudzenie

– Bezsenność

 

6. Inne:

– Cukrzyca typu II

– Moczenie nocne

– Zaczerwienie i łzawienie oczu

– Spuchnięte powieki

– Wysokie ciśnienie krwi

– Zespół ADHD

– Autyzm

– Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży

Test Food Detective:

Test Food detective Rzeszów

Oferowany przez nas test Food Detective™ jest badaniem szybkim, bezpiecznym i sprawdzonym, który z pomocą próbki krwi bada 59 produktów spożywczych w ciągu około 40 minut wykrywając pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG.

 

 Testowane pokarmy:

Ziarna:

Kukurydza, Pszenica Durum, Gluten, Owies, Ryż, Żyto, Pszenica.

Orzechy i Ziarna:

Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Kakao, Orzeszki ziemne, Fasola Mix (groch, soczewica, harikot), Soja, Orzech włoski.

Mięsa:

Wołowina, Kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina

Ryby:

Ryby słodkowodne Mix (łosoś, pstrąg), Skorupiaki Mix (krewetki, krab, homar, małże), Ryby białe Mix (łupacz, dorsz, płastuga)

Warzywa:

Brokuły, Kapusta, Marchew, Seler, Ogórek, Por, Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Owoce:

Jabłka, Czarna porzeczka, Grejpfrut, Melon Mix (kantalupa, arbuz)

Inne:

Jajo (całe), Mleko krowie, Czosnek, Imbir, Grzyby, Herbata, Drożdże

Testy na nietolerancję pokarmową

Przygotowanie do badania:

– Do testu można przystąpić nie będąc na czczo

–  Przed testem należy spożyć więcej rodzajów pokarmów – te które jemy stosunkowo rzadziej.

– Należy poinformować o zażywanych lekach np. immunosupresantach czy lekach sterydowych

– Należy poinformować o rodzaju wcześniej odstawionych pokarmów na własną rękę

– Należy poinformować o obecnych chorobach i dolegliwościach

Dalsze postępowanie po wykonaniu testu:

Jeżeli test wykaże podwyższony poziom przeciwciał przeciwko określonemu produktowi spożywczemu – należy całkowicie wyeliminować go z diety na okres 3-6 miesięcy. Jeżeli natomiast ilość pokarmów źle tolerowanych będzie większa, wówczas zaleca się ograniczać ich ilość w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Po upływie 3-6 miesięcy następuje obniżenie poziomu przeciwciał i wówczas można podjąć próbę ponownego wprowadzania tego produktu w małej ilości ze zwróceniem uwagi czy nie występują objawy nietolerancji. Dla produktów o mniejszym natężeniu nietolerancji pokarmowej zaleca się dietę rotacyjną.

Przy dodatnim wyniku testu na podstawowe produkty żywnościowe jak np. mleko, jaja czy ziarna, należy zastąpić je innym nie uczulającym pokarmem o wartości odżywczej podobnej do odstawionego.

Badanie nietolerancji pokarmowej

Więcej o problemie nietolerancji pokarmowej w artykułach na naszej stronie.

Jeśli chcą Państwo wykonać test na nietolerancję lub jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania prosimy o kontakt z nami!