Test na nietolerancję pokarmową

Testy na nietolerancje pokarmowe promocja

Szacuje się że prawie połowa populacji cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej.

Test na nietolerancje pokarmowe Rzeszów

Przyczyny powstawania nietolerancji pokarmów nie są do końca poznane, możliwe jest jej powiązanie z:

  • zanieczyszczeniami środowiska

  • niepoprawnym trawieniem

  • nieprawidłową, osłabioną florą bakteryjną jelit lub brakami enzymów

  • nadwrażliwościami chemicznymi

  • pasożytami

  • zakażeniem jelit

  • nieodpowiednią dietą

  • spożywaniem używek i wpływem leków

Organizm poprzez reakcję systemu immunologicznego wywołuje nadprodukcję przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom nietolerowanym przez organizm w celu zredukowania szkodliwych antygenów trafiających z jelit do krwioobiegu razem z pokarmem. W przypadku przeciążenia układu odpornościowego kompleksy immunologiczne gromadzą się w tkankach co powoduje ich dysfunkcje i uszkodzenia.

Nietolerancja pokarmowa nie jest zagrożeniem dla życia lecz powodowane przez nią uciążliwe dolegliwości powinny skłaniać do jej zdiagnozowania i eliminacji. Niepożądane objawy nietolerancji pokarmów występują po kilku godzinach lub nawet dniach, oraz często skojarzone są z kilkoma rodzajami spożytych pokarmów co utrudnia powiązanie jej z nimi, bez upewnienia w postaci badania.

Inaczej jest w alergii pokarmowej IgE zależnej, gdzie objawy występują zazwyczaj w czasie od kilku minut do dwóch godzin po kontakcie z alergenem. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko (2,5% populacji), a reakcja na pokarm jest często bardzo ostra, a niekiedy może okazać się śmiertelna.

Nietolerancja pokarmowa może objawiać się następującymi dolegliwościami ze strony pojedynczych narządów lub całych układów:

1. Przewodu pokarmowego:

  • Choroba Leśniowskiego-Crohna

  • Zespół złego wchłaniania

  • Zespół jelita drażliwego

  • Zaparcia

  • Nadwaga lub niedowaga

  • Wzdęcia

  • Nieżyt żołądka i jelit

  • Zapalenie jelit

  • Wymioty

  • Nudności

  • Skurcze

  • Biegunki

  • Kolki

  • Zatrzymanie wody

 

2. Dróg oddechowych:

  • Astma

  • Zapalenie zatok

  • Nieżyt nosa

 

3. Dermatologicznymi:

  • Atopowe zapalenie skóry

  • Wyprysk

  • Łuszczyca

  • Pokrzywka

  • Uporczywe swędzenie skóry

  • Trądzik

  • Suchość skóry

 

4. Mięśniowo-szkieletowymi:

  • Bóle i zapalenie stawów

  • Fibromyalgia

  • Reumatyzm

  • Artretyzm

  • Osłabienie

 

5. Ośrodkowego układu nerwowego:

  • Migrena

  • Bóle głowy

  • Zmiany nastroju i zachowania

  • Depresja

  • Lęk

  • Zaburzenia koncentracji

  • Zmęczenie

  • Nadmierne pobudzenie

  • Bezsenność

 

6. Inne:

  • Cukrzyca typu II

  • Moczenie nocne

  • Zaczerwienie i łzawienie oczu

  • Spuchnięte powieki

  • Wysokie ciśnienie krwi

  • Zespół ADHD

  • Autyzm

  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży

Test Food Detective:

Test Food detective Rzeszów

Oferowany przez nas test Food Detective™ jest badaniem szybkim, bezpiecznym i sprawdzonym, który z pomocą próbki krwi bada 59 produktów spożywczych w ciągu około 40 minut wykrywając pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG.

 

 Testowane pokarmy:

Ziarna:

Kukurydza, Pszenica Durum, Gluten, Owies, Ryż, Żyto, Pszenica.

Orzechy i Ziarna:

Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Kakao, Orzeszki ziemne, Fasola Mix (groch, soczewica, harikot), Soja, Orzech włoski.

Mięsa:

Wołowina, Kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina

Ryby:

Ryby słodkowodne Mix (łosoś, pstrąg), Skorupiaki Mix (krewetki, krab, homar, małże), Ryby białe Mix (łupacz, dorsz, płastuga)

Warzywa:

Brokuły, Kapusta, Marchew, Seler, Ogórek, Por, Papryka (czerwona, zielona, żółta)

Owoce:

Jabłka, Czarna porzeczka, Grejpfrut, Melon Mix (kantalupa, arbuz)

Inne:

Jajo (całe), Mleko krowie, Czosnek, Imbir, Grzyby, Herbata, Drożdże

Testy na nietolerancję pokarmową

Przygotowanie do badania:

  • Do testu można przystąpić nie będąc na czczo

  • Przed testem należy spożyć więcej rodzajów pokarmów – te które jemy stosunkowo rzadziej.

  • Należy poinformować o zażywanych lekach np. immunosupresantach czy lekach sterydowych

  • Należy poinformować o rodzaju wcześniej odstawionych pokarmów na własną rękę

  • Należy poinformować o obecnych chorobach i dolegliwościach

Dalsze postępowanie po wykonaniu testu:

Jeżeli test wykaże podwyższony poziom przeciwciał przeciwko określonemu produktowi spożywczemu – należy całkowicie wyeliminować go z diety na okres 3-6 miesięcy. Jeżeli natomiast ilość pokarmów źle tolerowanych będzie większa, wówczas zaleca się ograniczać ich ilość w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.

Po upływie 3-6 miesięcy następuje obniżenie poziomu przeciwciał i wówczas można podjąć próbę ponownego wprowadzania tego produktu w małej ilości ze zwróceniem uwagi czy nie występują objawy nietolerancji. Dla produktów o mniejszym natężeniu nietolerancji pokarmowej zaleca się dietę rotacyjną.

Przy dodatnim wyniku testu na podstawowe produkty żywnościowe jak np. mleko, jaja czy ziarna, należy zastąpić je innym nie uczulającym pokarmem o wartości odżywczej podobnej do odstawionego.

Badanie nietolerancji pokarmowej

Więcej o problemie nietolerancji pokarmowej w artykułach na naszej stronie.

 

Jeśli chcą Państwo wykonać test na nietolerancję lub jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania prosimy o kontakt z nami!

Salus

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Najnowsze artykuły

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych wyłącznie w związku z obsługą zapytania. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest firma Salus z siedzibą ul. Strzelnicza 1, 35-103 Rzeszów.