Szacuje się że prawie połowa populacji cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej.
Przyczyny powstawania nietolerancji pokarmów nie są do końca poznane, możliwe jest jej powiązanie z:
– zanieczyszczeniami środowiska
– niepoprawnym trawieniem
– nieprawidłową, osłabioną florą bakteryjną jelit lub brakami enzymów
– nadwrażliwościami chemicznymi
– pasożytami
– zakażeniem jelit
– nieodpowiednią dietą
– spożywaniem używek i wpływem leków
Organizm poprzez reakcję systemu immunologicznego wywołuje nadprodukcję przeciwciał klasy IgG przeciwko pokarmom nietolerowanym przez organizm w celu zredukowania szkodliwych antygenów trafiających z jelit do krwioobiegu razem z pokarmem. W przypadku przeciążenia układu odpornościowego kompleksy immunologiczne gromadzą się w tkankach co powoduje ich dysfunkcje i uszkodzenia.
Nietolerancja pokarmowa nie jest zagrożeniem dla życia lecz powodowane przez nią uciążliwe dolegliwości powinny skłaniać do jej zdiagnozowania i eliminacji. Niepożądane objawy nietolerancji pokarmów występują po kilku godzinach lub nawet dniach, oraz często skojarzone są z kilkoma rodzajami spożytych pokarmów co utrudnia powiązanie jej z nimi, bez upewnienia w postaci badania.
Inaczej jest w alergii pokarmowej IgE zależnej, gdzie objawy występują zazwyczaj w czasie od kilku minut do dwóch godzin po kontakcie z alergenem. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko (2,5% populacji), a reakcja na pokarm jest często bardzo ostra, a niekiedy może okazać się śmiertelna.
Nietolerancja pokarmowa może objawiać się następującymi dolegliwościami ze strony pojedynczych narządów lub całych układów:
1. Przewodu pokarmowego:
– Choroba Leśniowskiego-Crohna
– Zespół złego wchłaniania
– Zespół jelita drażliwego
– Zaparcia
– Nadwaga lub niedowaga
– Wzdęcia
– Nieżyt żołądka i jelit
– Zapalenie jelit
– Wymioty
– Nudności
– Skurcze
– Biegunki
– Kolki
– Zatrzymanie wody
2. Dróg oddechowych:
– Astma
– Zapalenie zatok
– Nieżyt nosa
3. Dermatologicznymi:
– Atopowe zapalenie skóry
– Wyprysk
– Łuszczyca
– Pokrzywka
– Uporczywe swędzenie skóry
– Trądzik
– Suchość skóry
4. Mięśniowo-szkieletowymi:
– Bóle i zapalenie stawów
– Fibromyalgia
– Reumatyzm
– Artretyzm
– Osłabienie
5. Ośrodkowego układu nerwowego:
– Migrena
– Bóle głowy
– Zmiany nastroju i zachowania
– Depresja
– Lęk
– Zaburzenia koncentracji
– Zmęczenie
– Nadmierne pobudzenie
– Bezsenność
6. Inne:
– Cukrzyca typu II
– Moczenie nocne
– Zaczerwienie i łzawienie oczu
– Spuchnięte powieki
– Wysokie ciśnienie krwi
– Zespół ADHD
– Autyzm
– Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży
Test Food Detective™:
Oferowany przez nas test Food Detective™ jest badaniem szybkim, bezpiecznym i sprawdzonym, który z pomocą próbki krwi bada 59 produktów spożywczych w ciągu około 40 minut wykrywając pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy IgG.
Testowane pokarmy:
Ziarna:
Kukurydza, Pszenica Durum, Gluten, Owies, Ryż, Żyto, Pszenica.
Orzechy i Ziarna:
Migdały, Orzech brazylijski, Nerkowce, Kakao, Orzeszki ziemne, Fasola Mix (groch, soczewica, harikot), Soja, Orzech włoski.
Mięsa:
Wołowina, Kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina
Ryby:
Ryby słodkowodne Mix (łosoś, pstrąg), Skorupiaki Mix (krewetki, krab, homar, małże), Ryby białe Mix (łupacz, dorsz, płastuga)
Warzywa:
Brokuły, Kapusta, Marchew, Seler, Ogórek, Por, Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Owoce:
Jabłka, Czarna porzeczka, Grejpfrut, Melon Mix (kantalupa, arbuz)
Inne:
Jajo (całe), Mleko krowie, Czosnek, Imbir, Grzyby, Herbata, Drożdże
Przygotowanie do badania:
– Do testu można przystąpić nie będąc na czczo
– Przed testem należy spożyć więcej rodzajów pokarmów – te które jemy stosunkowo rzadziej.
– Należy poinformować o zażywanych lekach np. immunosupresantach czy lekach sterydowych
– Należy poinformować o rodzaju wcześniej odstawionych pokarmów na własną rękę
– Należy poinformować o obecnych chorobach i dolegliwościach
Dalsze postępowanie po wykonaniu testu:
Jeżeli test wykaże podwyższony poziom przeciwciał przeciwko określonemu produktowi spożywczemu – należy całkowicie wyeliminować go z diety na okres 3-6 miesięcy. Jeżeli natomiast ilość pokarmów źle tolerowanych będzie większa, wówczas zaleca się ograniczać ich ilość w diecie aż do całkowitego wyeliminowania.
Po upływie 3-6 miesięcy następuje obniżenie poziomu przeciwciał i wówczas można podjąć próbę ponownego wprowadzania tego produktu w małej ilości ze zwróceniem uwagi czy nie występują objawy nietolerancji. Dla produktów o mniejszym natężeniu nietolerancji pokarmowej zaleca się dietę rotacyjną.
Przy dodatnim wyniku testu na podstawowe produkty żywnościowe jak np. mleko, jaja czy ziarna, należy zastąpić je innym nie uczulającym pokarmem o wartości odżywczej podobnej do odstawionego.
Testy na nietolerancję pokarmową – najważniejsze fakty:
- Badanie w kierunku nietolerancji na 59 produktów żywnościowych
- Wynik w ciągu jednej godziny na jednej wizycie
- Najtańszy test z wykonaniem i konsultacją dietetyczną – 530 PLN
Więcej o problemie nietolerancji pokarmowej w artykułach na stronie:
Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu z nami!
- Badanie w kierunku nietolerancji na 59 produktów żywnościowych
- Wynik w ciągu jednej godziny na jednej wizycie
- Najtańszy test z wykonaniem i konsultacją dietetyczną – 530 PLN