Przyczyny starzenia się organizmów. Jak się odmłodzić?

OdmładzanieW biologii długość życia gatunków jest ok. 20 razy dłuższa niż wynosi wiek dojrzewania osobnika. Zatem jeżeli człowiek dojrzewa w wieku ok. 13-18 lat, to teoretycznie powinien żyć ok. 250 lat.
Według Platona, przodkowie Greków dojrzewali dopiero ok. 40 roku życia, w 70-tym byli w pełni sił, a żyli co najmniej 200 lat i do końca życia zachowywali sprawność fizyczną i umysłową!

Szczupła sylwetka, jędrne ciało, gładka skóra, piękne zęby, lśniące włosy, ostry wzrok to atrybuty młodości.
• Jaki jest związek pomiędzy funkcją czasu a stanem naszego organizmu?
• Czy nasze ciało może być piękne i młode długi czas?
• Co dzieje się z naszymi tkankami wraz z upływem czasu?
• Czy w dobie obecnej nauki i wiedzy możliwy jest powrót do długowieczności?

Ciało człowieka zbudowane jest z mięśni, kości, skóry, krwi, naczyń krwionośnych.
Te wszystkie części ciała zbudowane są ze związków organicznych, głównie z białek. Badacze zajmujący się tymi zagadnieniami dochodzą do wniosku, że wraz z wiekiem dochodzi do zmian w białkach, które zachodzą nierównomiernie w poszczególnych tkankach i narządach. Zmiany te polegają na wzroście drobin białkowych, któremu towarzyszy utrata wody.
Im mniejsze drobiny białkowe, tym mniej wody wiążą i im większe drobiny białkowe, tym więcej wody tracą. Czyli można powiedzieć, że na starość tkanki ulegają wysuszeniu i zmienia się jakościowo ich skład białkowy.

Podsumowując – Samo zubożenie tkanek w wodę nie jest przyczyną starzenia się tkanek, lecz wzrost drobin białkowych.

Następny czynnik, który wpływa na wiek biologiczny organizmu, to stan środowiska wewnętrznego, które z kolei zależy od dopływu składników z zewnątrz, czyli od odżywiania. To, co zjadamy, bardzo silnie wpływa na wiek biologiczny naszego organizmu. Czynniki genetyczne mają mało do powiedzenia w sprawach zdrowia oraz długiego lub krótkiego życia.

Komórki hodowane na sztucznej pożywce mogą być teoretycznie nieśmiertelne, jeżeli dostarczymy im odpowiedniej ilości niezbędnych składników pokarmowych oraz zadbamy o usunięcie produktów szkodliwych.

Komórki hodowane zamiast na pożywce a w surowicy krwi, podlegają różnicowaniu i starzeniu w różnym tempie, w zależności od tego, jaka jest to surowica. Najszybciej komórki ulegają różnicowaniu i starzeniu się w surowicy ludzi starych, w surowicy ludzi młodych mają zdecydowaną żywotność, natomiast w surowicy z dodatkiem wyciągu z embrionów hodowla tkankowa ulega zdecydowanemu odmłodzeniu.
Co takiego znajduje się w surowicy ludzi starych?
Czynnikiem tym jest azot polipeptydowy.
Azot polipeptydowy to większe fragmenty białek, które uległy rozpadowi, inaczej – większe fragmenty peptydów. Białka zbudowane są z maleńkich cegiełek, czyli aminokwasów. Teoretycznie białka w procesie trawienia powinny ulec rozkładowi do pojedynczych aminokwasów, które są łatwo wchłaniane i łatwo przyswajalne dla organizmu – natychmiast mogą być użyte do odbudowy tkanek lub enzymów.
Tak się jednak nie dzieje. Nie wszystkie białka mogą być rozłożone do aminokwasów, które są głównym składnikiem surowicy ludzi młodych.
Większość białek zamiast na aminokwasy rozpada się na mniejsze lub większe fragmenty cząsteczki białkowej, które to właśnie są owymi polipeptydami.
Jest to właśnie azot polipeptydowy.
Niektóre białka wchłaniają się w całości, w ogóle się nie rozpadając i wtedy powodują wytwarzanie przeciwciał i powstawanie uczuleń, np. białka mleka. Cząsteczki azotu polipeptydowego w surowicy powodują wspomniany wcześniej wzrost, drobin białkowych i w konsekwencji starzenie się komórek, zarówno w hodowli tkankowej, jak i w naturze. Dlatego też cząsteczki azotu polipeptydowego śmiało można nazwać śmieciami białkowymi. Im więcej w surowicy krwi aminokwasów, a im mniej azotu polipeptydowego, tym młodszy biologicznie stan organizmu.
Bezpośrednim wskaźnikiem ilości azotu polipeptydowego we krwi jest
tzw. OB – odczyn Biernackiego. W prawidłowych warunkach OB powinno mieć wartość 2-3 mm/h, a u niektórych żywiących się optymalnie może osiągnąć wartość 0.
Wartość OB podwyższają reszty polipeptydowe i większe fragmenty białek w surowicy, są to także wytwarzające się przeciwciała w czasie procesów zapalnych. Każdy uraz mechaniczny, oparzenie, zabieg operacyjny, promieniowanie jonizujące, choroby zakaźne i pasożytnicze zwiększają ilość azotu polipeptydowego we krwi i przyspieszają starzenie organizmu.

 

Co należy czynić, aby zapewnić sobie możliwie największą ilość aminokwasów we krwi?

Bardzo ważne jest unikanie chorób zakaźnych.
Samo żywienie optymalne daje odporność na choroby infekcyjne, dodatkowo nie należy dopuszczać do sytuacji, w których one występują, np. do wyziębiania organizmu. Warto też się zastanowić nad celowością zabiegów operacyjnych i wykonywać je tylko wtedy, kiedy rzeczywiście są niezbędnie potrzebne.
W tym kontekście można też zastanowić się nad celowością rozległych zabiegów w chirurgii plastycznej, gdzie rzeczywiście występuje chwilowy optyczny efekt, ale zarówno poddawani, jak i wykonujący te zabiegi nie wiedzą, że w ogólnym, biochemicznym oczywiście rozrachunku zabiegi te przyspieszają starzenie się organizmu.
Następnie należy wziąć pod uwagę jakość spożywanych białek i zapewnić dostawę do organizmu takich białek, które dają możliwie najwięcej aminokwasów zamiast reszt polipeptydowych w surowicy krwi. Możliwość całkowitego rozłożenia na aminokwasy jest miarą jakości białka. Tzw. gorzej przyswajalne białka, to białka rozkładające się na większe fragmenty cząsteczkowe, generujące właśnie wchłanianie azotu polipeptydowego. Najmniej wartościowe białka, to takie, których cząsteczki wchłaniają się w całości, powodując w konsekwencji powstawanie uczuleń, a także autoagresji skierowanej przeciwko własnym tkankom. Jest to np. białko mleka krowiego, powszechnie polecane polskiej młodzieży w akcji „Pij mleko – będziesz wielki”.

Do białek najlepszych, „aminokwasowych” należą:

• białka jaja kurzego, a szczególnie białka z żółtka oraz podroby: wątróbka, nerki, móżdżek, żołądki, flaczki.
• w drugiej kolejności mamy białka z mięśni i skóry zwierząt, czyli białka kolagenowe i wszelkie potrawy mięsne, wędliny.
• za nimi stoją białka nabiałowe – sery, mleko,
• a najmniej wartościowe dla człowieka są białka z ryb, które powszechnie uważa się za bardzo zdrowe.
• należy wspomnieć także o białkach występujących w pokarmach roślinnych.

Są to białka fasoli, grochu, soi, soczewicy, również jakościowo stojące na samym końcu ogonka, tym bardziej, że nie zawierają wszystkich potrzebnych człowiekowi aminokwasów. Występują np. w kuchni śródziemnomorskiej obok różnych gatunków ryb i owoców morza.
Charakterystyczne jest to, że narody południowe, stosujące kuchnię śródziemnomorską, spożywają o mniejszej wartości gatunkowej białka ryb i roślin strączkowych w dużych ilościach. W porównaniu, optymalni bazują na białkach lepszych lub najbardziej wartościowych i spożywają je w ilości, porównując do kuchni śródziemnomorskiej, wręcz symboliczne: 30-70 g dziennie, co daje 100-200 g potrawy.

Mała ilość jedzenia, które jest jakościowo lepsze, to kolejny zwyczaj ludzi długowiecznych.

U osób stosujących żywienie optymalne mogą wystąpić objawy odmładzania organizmu. Można zaobserwować:
• ustąpienie zaćmy, czyli odmładzanie soczewki oka,
• poprawę ostrości wzroku – odmładzanie oczu,
• ustąpienie osteoporozy – odmłodzenie układu kostnego,
• „piękna cera” – odmłodzenie skóry.

 

A zatem optymalnym czas płynie zdecydowanie wolniej.

Współczesny człowiek może znacznie przedłużyć swoje życie oraz poprawić jakość organizmu, uzyskując przy tym efekt odmłodzenia, przechodząc na żywienie optymalne.

Źródło: Miesięcznik Optymalni “Jak się odmłodzić” – lek. med. Agata Płowecka

Komentarze wyłączone.

Dietetyk

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

© 2017 Salus – Dietetyka i Profilaktyka Chorób | Rzeszów, Podkarpacie