Cynk spełnia w naszym organizmie szereg podstawowych funkcji. Jako składnik różnych enzymów (lub ich aktywator) bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego, zwłaszcza u mężczyzn. Działa odtruwająco (antagonista kadmu i ołowiu). Cynk pomaga w utrzymaniu „ładnych włosów”, jest konieczny do normalnego rozwoju organów płciowych, do budowy kości i zachowania ich w zdrowiu, jest niezbędny do metabolizmu i przyswajania żelaza do reprodukcji (zachodzenia w ciążę), chroni plamkę żółtą oka przed zmianami zwyrodnieniowymi, bierze udział w magazynowaniu insuliny, wspomaga system immunologiczny.
Korzystne działanie cynku na organizm polega, poza ogólna poprawa metabolizmu, na przyspieszeniu gojenia ran, zwłaszcza ubytków skóry (np. w szwedzkiej klinice uniwersyteckiej w Uppsali lekarze dowiedli, że plaga popularnego trądziku związana jest właśnie z niedoborem cynku), a także poprawie sprawności umysłowej. Należy pamiętać, że przyswajanie cynku przez organizm jest bardzo różne, zależne od jakości pożywienia oraz interakcji zachodzących między cynkiem a innymi pierwiastkami.
Niedobory
Pierwszymi objawami niedoboru cynku w diecie są: kurza ślepota, brak apetyt, brak popędu płciowego, niedostateczne wykształcenie cech płciowych, brak wewnętrznego „napędu”, choroby skóry, drżenie kończyn, karłowatość, łamliwe paznokcie, łamliwość i wypadanie włosów, niedobór pigmentu, objawy starzenia się, podatność na zakażenie, przedłużająca się suchość oczu, rozstępy skórne, stany depresyjne, stany zagubienia, upośledzenie możliwość ruchowych i trudności z chodzeniem, upośledzenie smaku, wydłużony czas gojenia się ran, zaburzenia miesiączkowania – zwłaszcza u młodych kobiet, zaburzenia mowy, zaburzenia wzrostu, uczucie znużenia.
Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów wzrostu i – ważne dla pań – występują dolegliwości, jak: nagłe pojawienie się zmarszczek, fałd skórnych, „kurzych łapek”. Objawami niedoboru są również: znaczny wzrost tolerancji na glukozę, zmiany w gospodarce hormonalnej i aktywności enzymów, zwiększone niebezpieczeństwo infekcji, cukrzyca.
Nadmiary
Czy nadmiar cynku jest szkodliwy? Jego szkodliwość związana jest przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi (cynk jest antagonistą miedzi). Ostre zatrucie cynkiem powoduje osłabienie, wymioty i niedokrwistość. Zatrucia ludzi cynkiem zdarzają się głównie w wyniku spożycia owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych.
Zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na cynk dla dorosłego człowieka waha się między 10 – 20mg/dzień
Źródła cynku
Kakao 16%, proszek jajeczny – 6,5 – 7mg w 100g części jadalnych
Zarodki pszenne – 14,95mg
Otręby pszenne – 8,85mg
Wątroba wieprzowa – 4,5 – 5mg
Wiele cynku mają też pełnotłuste sery (np. Gouda, Parmezan – 3,5 – 4mg), żółtko jaja kurzego, a poza tym: kiełbasy wieprzowe, baleron, pasztet pieczony, parówki, mielonka, wołowina, cielęcina, migdały, mak niebieski, orzechy, słonecznik, śledzie, sardynki, koper ogrodowy, chrzan, czosnek, wino czerwone, morele, śliwki i figi suszone, kasza gryczana, buraki, fasolka szparagowa, por, seler korzeniowy, szczypiorek.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.