Sekrety biopierwiastków i witamin – Wapń

Wszyscy znamy pojęcie osteoporozy, czyli rzeszotowienia kości. Nie wszyscy jednak wiedzą, że na tę chorobę pracujemy przez lata, nie atakuje ona od razu, jest cierpliwa i powolna jak kropla wody drążąca skałę…

Skąd bierze się ta choroba? Ano właśnie z braku wapnia. Jak podaje prof. Julian Aleksandrowicz w „Kuchni i medycynie” – „99% wapnia, który znajduje się w naszym organizmie, to budulec kośćca i zębów. Pozostały 1% krąży stale we krwi i innych płynach ustrojowych. Otóż ten 1% jest wielkością stał, tzn. jeśli nie dostarczymy dość wapnia w codziennym pożywieniu, wtedy organizm „pożycza” albo „kradnie” brakującą ilość z własnego kośćca. Naturalnie z całego, ale najgroźniej ta kradzież szkodzi szczękom. Dopiero dużo później żebrom, kościom kończyn itd.” Zdarza się także, że wapń nie jest przyswajalny lub przyswajalny tylko częściowo (np. przy zaburzeniach pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego). Musimy też pamiętać, że przyswajanie wapnia uwarunkowane jest obecnością wit. D, a zapotrzebowanie na wapń zwiększa się proporcjonalnie do magnezu.

Podając wapń, magnez czy selen syntetyczny, zakłócamy przemianę innych minerałów. Dłuższe podawanie wapnia w dużych dawkach przy osteoporozie (co najmniej 500mg/dzień, przez rok) – tak chętnie zalecane przez lekarzy – nie jest korzystne, ponieważ wapń działa antagonistycznie na żelazo i selen, które to pierwiastki wpływają na działanie tarczycy. Skutkiem jest rozchwianie równowagi neuro-hormonalnej i wydzielania estrogenów. Przychodzi taka pacjentka leczona wapniem do lekarza, lekarz się cieszy, że masa kostna zawiera 4% wapnia więcej, a pacjentka na to: ale panie doktorze, mnie teraz bolą wszystkie stawy…

Do czego potrzebny jest wapń? Między innymi daje zdrowe zęby i kości, podtrzymuje rytm zdrowego serca, obniża poziom cholesterolu, zabezpiecza przed skurczami mięśni, tzw. Zwapnienie naczyń krwionośnych jest na ogół spowodowane niedoborem wapnia i magnezu, wzmaga krzepnięcie krwi, reguluje i koordynuje funkcje ustroju, pomaga w leczeniu różnych chorób.

Dzienna, zalecana norma na wapń to: młodzież 10-25 lat – 1200 mg, dorośli 26-60 lat – 900 mg, powyżej 60 lat mężczyźni – 1100 mg, kobiety powyżej 60lat – 1100 mg, kobiety ciężarne i karmiące – 1200 mg.

W czym szukać wapnia? Przede wszystkim w serach (np. parmezan ma go aż 1380 mg w 100 g), w tym żółtych tłustych i pełnotłustych, w żółtkach jaj (żółtka kurze – 147 mg w 100 g) mleku pełnym, sardynkach, śmietanie, niektórych warzywach – np. boćwinie, szczypiorku, chrzanie, kapuście białej.

Bardzo bogatym źródłem wapnia są rybie ości i kości zwierząt – to tłumaczy wręcz perfekcyjny stan kości prymitywnych ludów (znany z wykopalisk archeologicznych), takich jak Peruwiańczycy czy Skandynawowie. Okazuje się, że ludy te uzyskiwały cały niezbędny wapń, magnez, fosfor i inne potrzebne budulce kostne jedząc ości. Warto odzyskiwać wapń z gotowanych kości – np. wywar na zupę. Ważną rzeczą jest dodawanie do takiego wywaru łyżki octu białego, soku z cytryny lub pomidora – w celu wyzyskania wapnia z kości.

Ponadto musimy wiedzieć, że ogromnym zbiorem przeróżnych mikro- i makroelementów, w tym wapnia, magnezu i innych, jest twarda woda oraz sól kopalna lub morska, ta nieoczyszczona.

Komentarze są wyłączone

Salus

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Najnowsze artykuły

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych wyłącznie w związku z obsługą zapytania. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przetworzenia zapytania. Zostałem/am poinformowany/a, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest firma Salus z siedzibą ul. Strzelnicza 1, 35-103 Rzeszów.