Zespoły zaburzeń śluzówki gardła

Śluzówki gardłaObjawy zaburzeń śluzówkowych to między innymi: chrząkanie, nawrotowe chrypki, zaburzenia głosu, potrzeba oczyszczania porannego nosa, poranna potrzeba oczyszczania gardła, uczucie przeszkody w okolicy gardła czy krtani, uczucie wysychania w gardle, krtani i nosie, nasilenie dolegliwości po dłuższym mówieniu i po ekspozycji na zmiany temperatury otoczenia i różne czynniki środowiskowe. Poniższe dotyczą także astmy, przewlekłego zapalenia oskrzeli, POCHP, alergii i leczą także zespół suchego oka. Zaburzeniem śluzówkowym jest afta, której przyczyny upatruje się w grzybicy, którą nasilają cukry proste (miód, cukier, mleko, owoce), upatruje się w alergii (widziałam przewlekłe aftozy jako nietolerancję produktów mlecznych i/lub produktów zbożowych), upatruje się w braku niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tran, len, żółtka, ryby, oleje roślinne).

Przewlekłe zaburzenia śluzówkowe skutkują pojawieniem się grzybicy w trakcie radio- czy chemioterapii, w których to jednostkach także znacząco pomagają poniższe porady. Osoby pracujące głosem, zainteresowane zmniejszeniem ilości zmarszczek na twarzy czy osoby z przewlekłymi zaburzeniami żołądkowymi również powinny zaakceptować przyjazne dla nich – pośród poniższych punktów – zalecenia. W ciągu kilkunastu lat pracy jako specjalista laryngolog, zauważam, że jeżeli leczę poniższymi metodami powyższe, i nie tylko powyższe, dolegliwości – pacjent rzadziej skarży się na bóle mięśniowe i stawowe, tonizuje się cukrzyca, rzadziej pojawiają się znaczne wahania nadciśnienia, a pojawiają się tak ‘silne’ śluzówki, że mały czy duży pacjent rzadziej „łapie” infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych. Prawidłowe leczenie śluzówek – w znaczeniu uzupełnianie niedoborów i likwidowanie nadmiarów żywieniowych – jest zatem profilaktyką starzenia się i nowotworów. Podejście to także znacząco łagodzi przebieg zaawansowanej choroby nowotworowej.

Nigdy nie jadaj „na siłę”, to co zjesz z niesmakiem – zaszkodzi ci.

Istotą postępowania w zespole zaburzeń śluzówki nosa, gardła i krtani są poniższe działania naprawcze.

1. Zasilanie organizmu w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – oleje roślinne, siemię lniane, żółtka, ryby, owoce morza, tran. Metoda znanych śpiewaków operowych to żółtko w rosole przed występem – dla tych, którzy mają na taki posiłek ochotę. Tym, którzy jadają chudo brakuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych do budowy prawidłowych błon komórkowych nowych komórek.

2. Podawanie jodu – my lekarze podajemy do picia różne jodowe specyfiki (np. 3% Kalii Jodati 3 x łyżka stołowa: po 250ml mamy wysycenie tarczycy w jod na 3 miesiące) zalecamy pędzlowanie gardła preparatami jodowymi. Jeżeli planujemy scyntygrafię tarczycy lub badanie TSH warto tę diagnostykę wykonać nie wcześniej niż po 2 miesiącach zakończenia przyjmowania preparatów z jodem czy pędzlowania nimi gardła. Jod jako składnik hormonów tarczycy – przyśpiesza regenerację wszelakich ran, dozwolone jest w medycynie podawanie hormonów tarczycy celem regeneracji ran. Niemniej jednak naturalny jod występujący w rybach, owocach morza, tranie, algach (np. preparat – Spirulina) i jest szczególnie mile widziany przez śluzówkę. Sam pobyt nad morzem i jodowanie soli może nie wystarczać. Osobom z przewlekle chorym żołądkiem zwykle nie służy powyższy roztwór wodny jodu, by działał mniej drażniąco – trzeba zastosować większość (o ile nie wszystkie) z zamieszczonych tu porad.

3. Podawanie witaminy A obecnej także jako karotenoidy w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach można zastosować w posiłkach z tłuszczem lub bez tłuszczu. Karotenoidy ze względu na swoją budowę rozpuszczalne są w tłuszczach i dlatego zaleca się w/w jadać z tłuszczem. Doświadczeni laryngolodzy zalecają jedzenie marchewki z masłem (np. na ciepło, zupa marchwianka) celem regeneracji śluzówki gardła i krtani. Nie trzeba codziennie jadać marchewki, można jadać leczo (pomidory, papryka z tłuszczem), zielone, pomarańczowe lub czerwone warzywo z tłuszczem lub bez w postaci zup czy na patelnię. Ziemniaki z tłuszczem są zwykle potrawą przyjazną śluzówce, ba można ją dawać nawet półrocznemu dziecku. W zielonym warzywie żółty barwnik (karoten) jest przykryty zielonym i widoczny jest, gdy znika chlorofil – na jesień – obserwujemy wtedy żółknięcie liści i innych zielonych roślin. Witamina A obecna jest w produktach mlecznych, te tłustsze zawierają jej więcej. Beztłuszczowe produkty mleczne są źródłem szczególnie uaktywniającym pentozofosforanowy szlak metabolizmu węglowodanów – spożywane nawykowo działają wybitnie niekorzystnie dla śluzówki zarówno górnych dróg oddechowych.

4. Podawanie witaminy E. Witamina E obecna jest głownie w olejach z pierwszego tłoczenia, przy kolejnym tłoczeniach znikać może nawet 70% tej witaminy. Produkty zwierzęce również zawierają witaminę E (masło, smalec). Witamina E podobnie jak i witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach – diety chude zatem znacząco zubożają ich przyswajalność.

5. Jadanie smalcu, masła sklarowanego (zauważcie jak wygląda skóra i gardło “posmarowane” chlebem, a jak wyglądają te struktury posmarowane smalcem czy masłem sklarowanym), tranu – np. łyżka dziennie. Witaminy A i E mają udowodnione znaczenie ochronne i stosowane są w profilaktyce nowotworów. Enzym syntetyzujący kwasy tłuszczowe (fatty acid synthase) jest nad aktywny w większości komórek nowotworowych (cancer cell) u ludzi – najprawdopodobniej z powodu uprzednio stosowanej zbyt chudej diety. Dieta obfita w tłuszcz hamuje potrzebę nad-produkcji tego, charakteryzującego komórkę nowotworową enzymu. Dieta nie stroniąca od tłuszczu zmniejsza potrzebę jedzenia węglowodanów.

6. Można zwrócić uwagę na jadanie antyoksydantów, którymi są czerwone, pomarańczowe, żółte i zielone warzywa. Nisko węglowodanowe owoce w nie za dużej ilości – bywa – że są przyjazne dla śluzówki górnych, dolnych dróg oddechowych i żołądka. Koktajl z jagód, jeżyn czy borówki amerykańskiej – jeżeli lubimy te owoce – jest pełen antyoksydantów. Owoce nie zawsze są przyjazne dla śluzówki. Im starsza jest osoba i im bardziej ma zaawansowane zmiany chorobowe – tym trudniej toleruje surowe owoce.

7. Można podawać leki ogólnie uodparniające i miejscowo wzmacniające np. aloes, zioła śluzotwórcze – malwa, prawoślaz, podbiał, tymianek, anyż, lukrecja, wymiotnica (ipecacuanha), pięciornik, Vilcacora (Uncaria tomentosa), Echinacea, Reumaherb, Diabli Pazur, Petroleum D5, balsam Szostakowskiego. Można podawać maść tranową, masło, oleje roślinne do nosa. Wiele robionych “kropli tłustych” do nosa składa się z Witaminy A i oleju rzepakowego. Całość wyżej wymienionych działań może się okazać mało skuteczna, gdy nadal codziennie “podniszczamy” śluzówkę niżej wymienionymi czynnikami.

Najczęściej uszkadzają śluzówkę:

1. Cukry proste (cukier, miód, słodkie owoce, mleko) stosowane w nadmiarze. Warto nauczyć się jadać 1/2 jabłka na posiłek. Warto nie jadać codziennie cukrów prostych.

2. Nadmiary węglowodanów. Zalecone wyżej tłuszcze nasycone jak i nienasycone chronią przed jadaniem za dużej ilości węglowodanów. Nie musisz jadać smalcu gdy go nie lubisz, możesz wypijać 2 razy dziennie łyżkę tranu, oliwy, oleju lnianego, winogronowego bądź takiego, który Ci smakuje. Jeżeli jadamy 6-7 łyżek oliwy na dzień – wykorzystujemy w danym dniu tłuszcze jako główny materiał energetyczny, mamy przy tym dostatek materiału budulcowego do budowy nowych komórek śluzówki, których błony składają się głównie z lipidów. Każda komórka ma nie tylko lipidową błonę komórkową, ale także lipidową błonę otaczającą jądro komórkowe, lipidowe błony otaczające lizosomy i aparat Golgiego, lipidowe błony otaczające każde z kilkuset obecnych w komórce mitochondriów, na błonach lipidowych przyczepione są rybosomy. Każda komórka w organizmie składa się w 35 – 45 % z fosfolipidów i cholesterolu (dokładne dane w rozdziale pierwszym mojej książki pt. „Dieta optymalna, co powinniśmy jadać a czego powinniśmy unikać”). Naucz się zliczać dobowe węglowodany. Dieta wykorzystująca tłuszcze jako główny materiał energetyczny (np. Dieta Optymalna,) wypiera z dobowego jadłospisu nadmiary węglowodanów. Im bardziej bogatą w węglowodany dietę stosujesz, tym bardziej uaktywniasz szlak syntez potrzebny do np. tworzenia komórek nowotworowych czy nad-produkcji przeciwciał jaka występuje w alergii czy chorobach z autoimmunoagresji – szlak pentozofosforanowy.

3. Nietoleranty. Najczęstszym jest gluten. Często obserwuję nasilenie wszystkich zaburzeń śluzówki po jedzonym ciemnym pieczywie codziennie. Jeżeli pacjent jada ciemne, pełnoziarniste pieczywo codziennie, po trzech dobach zamiany ciemnego pieczywa na jasne (a ma przy tym codziennie zaburzenia śluzówki), wysokooczyszczone następuje ewidentna, subiektywna poprawa jej stanu. Zamiana ciemnego pieczywa na jasne ma przy tym zwykle dobroczynne skutki dla dalszej części przewodu pokarmowego. Pełnoziarniste pieczywo nie tylko wywołuje chrząkanie, co zauważam jako specjalista laryngolog, ale także zauważam (nie tylko ja J), że żołądek „nie lubi” pełnoziarnistego pieczywa, wątroba również, dla trzustki jest produktem ciężkostrawnym, w jelicie cienkim wywołuje wzdęcia (nasila zespól jelita wrażliwego), pełnoziarniste pieczywo jest przeciwwskazane we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i w końcu nie wolno go jadać w rakach jelita grubego. Trwała i szybka poprawa stanu śluzówki następuje na Diecie Dobrych Produktów (DDP). Można uzyskać poprawę na diecie bezglutenowej, jednak nie trwa ona długo, bowiem bezglutenowo odżywiający się łatwo “wchodzą” w mechanizm jadania za dużo węglowodanów. Najskuteczniejsza kontrola tego mechanizmu jest opisana w punkcie 2. Można nauczyć się jadać jaja, mięsa, ryby, kury, zupę bez pieczywa – czyli zastosować dietę rozdzielną – jest to metoda najchętniej stosowana przez dzieci – jest stosunkowo nisko węglowodanowa.

4. Sztuczne słodziki, środki konserwujące.

5. Nietolerancja produktów mlecznych. Mimo, że produkty mleczne zawierają witaminę A, białko mleczne zwykle nie jest tolerowane przez śluzówkę (nadprodukcję przeciwciał IgG można zmierzyć np. testem Food Detective. Codzienne jadanie produktów mlecznych wpędza jednak w mechanizm spożycia nadmiaru węglowodanów (produkty mleczne uaktywniają szlaki glukoneogenezy-tworzenia się glukozy i obrót szlakiem syntez – pentozofosforanowym). Produkty mleczne działają na zasadzie wywoływania alergii (produkcja IgE, eozynofilia) bądź nietolerancji (produkcja IgG, odpowiedź komórkowa badana np. testem MRT) to znaczy takiej samej, w jaki sposób wywołują chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy (prof. Romański, „Alergologia dla internistów”). Jogurty, biały ser, kefir często nasilają – jak zauważam wraz z alergologami – np. potrzebę chrząkania. Im bardziej chude, tym bardziej są nieprzyjazne dla śluzówki. Tłuszcz jako czysta energia nie tutaj ma mocy uszkadzającej. Uszkadza komponenta białkowa i laktoza w nich zawarta. Zatem śmietana jest przyjaźniejsza niż ser. Niektórzy pacjenci obserwują, że jednak nawet masło nasila potrzebę chrząkania, wywołuje pieczenie warg czy zespół suchej śluzówki, wymagającej częstego popijania wody. Nawet wtedy nie uzyskują zaleceń ROTACJI (jadanie produktów mlecznych od masła po mleko, co 4-7 dni przez ok. 2 miesiące lub dłużej) produktów mlecznych przez prowadzącego ich lekarza. A przecież to co uszkadza tak wyraźnie, daje w dalszej części przewodu pokarmowego równie silną reakcję! Do produktów mlecznych należałoby podejść od strony “domowej” i jadać te tłustsze. Nie daje to jednak gwarancji likwidacji problemu. Dopiero zastosowanie produktów mlecznych w diecie metodą rotacyjną z całkowitą eliminacją nawet łyżeczki mleka (często codziennie dolewanego do kawy) czy plasterka sera w dni bez produktów mlecznych – daje całkowite wyleczenie, jeżeli dolegliwość zależy tylko od nadmiaru produktów mlecznych (prawdopodobnie spada ilość przeciwciał z miesiąca na miesiąc wraz ze zmniejszaniem się objawów po prowokacji produktem mlecznym).

6. Cytrusy (nawet plaster cytryny codziennie jest w stanie zaburzyć delikatną funkcję śluzówki).

 

W diagnostyce powyższych zaburzeń śluzówkowych polecam stosowanie monodiety i sprawdzanie, po czym najszybciej pojawia się potrzeba chrząkania bądź suchość i po jakim pokarmie najszybciej chce się pić. Okazuje się, że problem najczęściej pojawia się po serach, jogurtach i po… ciemnym pieczywie. Owoce zwykle, jak podaje pacjent, “drapią”. Cytrusów nie da się jeść, bo pogarszają gardłowo-krtaniowe samopoczucie. Objawy zaburzeń śluzówkowych często współwystępują z zaparciami („suchość” w dystalnym odcinku przewodu pokarmowego). Zaparcia pediatrzy leczą zmniejszając ilość produktów mlecznych, a zwiększając ilość spożywanych warzyw i zup jarzynowych. Lekarze osób dorosłych w leczeniu zaparć zmniejszają ilość zbóż i zwiększając przy tym ilość jadanych warzyw i zup jarzynowych. Porady pediatrów i internistów są ewidentnie podobne do moich zaleceń dotyczących leczenia dietą śluzówki początkowego odcinka przewodu pokarmowego i oddechowego.

Zaburzenia śluzówki współistnieją często z anemią. Jadanie produktów mlecznych (które nie zawierają w ogóle żelaza!) w systemie rotacyjnym często leczy anemię. Poprawę obserwuję już w 7 dobie zastosowania rotacji produktów mlecznych – jeżeli one były jej główna przyczyną. Produkty mleczne wywołują zdecydowaną nieszczelność (zaburzenia śluzówkowe) na całym odcinku przewodu pokarmowego. W jelicie jest jeden kanał dla jonów dwuwartościowych – zatem jeżeli „zajęty jest wapniem” z sera to nie ma on mocy transportu żelaza z innego produktu żywnościowego. Produkty zbożowe także nie zawierają w ogóle żelaza. Jestem przeciwnikiem jadania ciemnego pieczywa często i w ogóle produktów zbożowych nieoczyszczonych. Nie zawierają w ogóle witaminy A, E i C (podstawowe antyoksydanty), jodu. Zawierają kwas fitowy utrudniający wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza i cynku (Biochemia, Harper) i mogą w ten sposób nasilać odpowiednio osteoporozę, kurcze/tiki/bóle mięśniowe, anemię z niedoboru żelaza i zmiany skórne. Zaburzenia śluzówki towarzyszą osobom z nadciśnieniem samoistnym i występują w cukrzycy. Zmniejszenie dobowej ilości węglowodanów – przede wszystkim zbóż i glukogennie działających produktów mlecznych, zwiększenie ilości warzyw, przyjaznego nam tłuszczu w sposób naturalny nie tylko leczy „okna na świat” w postaci śluzówki, ale także ogranicza i nadciśnienie i cukrzycę. Dieta Dobrych Produktów likwiduje całkowicie nadciśnienie samoistne już po trzech dniach. Oprócz w/w akcentów czynnościowych, należy zwrócić uwagę za zaburzenia drożności nosa na skutek przeszkód mechanicznych (polipy, skrzywienia przegrody nosa) o czym powie nam laryngolog. Ropne ogniska zakażenia np. w migdałkach można skutecznie zlikwidować na właściwej, niskowęglowodanowej diecie (np. DDP). Właściwie stosowana dieta, omijanie czynników szkodliwych, na które mamy wpływ skutkuje silną śluzówką, która jest coraz mniej wrażliwa na czynniki zewnętrzne (dym papierosowy, irytanty zewnętrzne) i pomaga łatwiej tolerować wyzwania w postaci za ostrych, za kwaśnych, za słonych, za gorących, za pikantnych i za zimnych potraw. Po trzech dobach Diety Dobrych Produktów – bez zbóż, z naprawdę niewielką ilością owoców i z wykorzystaniem tłuszczu jako materiału energetycznego (może być roślinny) objawy wymienione na wstępie znikają całkowicie lub znacząco zmniejszają swoje nasilenie, by powoli ustąpić całkowicie.

To co jest przyjazne dla śluzówki górnych i dolnych dróg oddechowych sprzyja zdrowieniu naczyń krwionośnych i zaopatrywanych nimi narządów, stawów i mięśni.

Autor: Lek. med. Ewa Bednarczyk-Witoszek

Źródło: http://dietaoptymalna.com/zaburzenia_sluzowki_gardla.php

Komentarze wyłączone.

Dietetyk

Dane kontaktowe:


Salus - Poradnia dietetyki i profilaktyki chorób

ul. Strzelnicza 1
35-103 Rzeszów

tel. 17 853 06 32
kom. 793 958 359

e-mail:
poradnia@salus-zdrowie.pl

Odwiedź nas na:

Kategorie artykułów

Zadaj nam pytanie:

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

© 2017 Salus – Dietetyka i Profilaktyka Chorób | Rzeszów, Podkarpacie